headtext.gif

 

START

BILDER

BIOGRAFI

MÅL

OM SEENDE

NYHETER

OM CÉZANNE

LÄNKAR

HISTORIA

 

statue.JPG

Mt St Victoire.JPG

studio window.jpg

Sommarn 2010 var Jean och jag i Aix-en-Provence. Vi såg Cézânnes ateljé och Montagne Sainte Victoire.

 

 

 

detail of a Cezanne painting

Paul  Cézanne är en nyckelfigur i europeisk konsthistoria. Det är hans sätt att arbeta med stilleben som ledde vägen för kubismen och i förlängningen till mycket av 1900-talets konst. Men Cézannes avsikt var inte att skapa abstrakt konst. I ett brev till Emile Bernard från 25 oktober, 1905 skriver han ”… Jag strävar efter en framställning av den del av naturen vilket genom att komma in i vår synfält, ger oss bilden … vi måste återge bilden av det vi ser och glömma allt som fanns före oss.”* Detta skrev Cézanne mot slutet av sitt liv och verkar vara hans slutsats av ett långt liv som konstnär. Han har misstolkats av konsthistoriker till att vara en konstnär som tänkte sig fram till abstrakt konst men han var principfast hängiven till att ge en sann återgivning av den visuella upplevelsen samtidigt som hans syn höll på att försämras. I samma brev skrev han ”Nu när jag är snart 70 år är förnimmelsen av färg som ger ljus anledning till de abstrakta element som förhindrar mig både från att täcka hela duken och att återge utkanter av föremål  när deras möten är fina och känsliga, och därmed förblir mina målningar ofullbordade”* Cézanne hade inte som avsikt att skapa ickeföreställande konst.

Utmaningen att återge det vi ser kräver mycket av en konstnär. Man måste glömma vad det är för föremål, skärpa synen för nyanser och träna upp möjligheten att se varje del i förhållande till helheten.

Harold Berglund 2002.3.10 (svensk översättning 2005.08.28)

*[Nochlin, Linda. Impressionism and Post-Impressionism 1874-1904 Sources and Documents, Prentice-Hall, Inc. 1966 p. 95 (from John Rewald, ed. Paul Cezannes Letters, trans. Marguerite Kay, London, Bruno Cassirer, 1941)]