Harold Berglund, stilleben, konstnär, mål

headtext.gif

 

START

BILDER

BIOGRAFI

MÅL

OM SEENDE

NYHETER

OM CÉZANNE

LÄNKAR

HISTORIA

 

dp 5s IMG_5714.JPG

Duck Pond 5  2011

MINA NYA LANDSKAPSMÅLNINGAR 2011 - 2012

Reflektioner vid en ankdamm

Efter många år med stillebenmåleri kände jag ett behov av att prova något nytt. I ljuset, färgerna och strukturen i några fotografier som jag hade tagit vid en lokal sjö upptäckte jag möjliga utvecklingsvägar till en ny inriktning i mitt måleri. Varje motiv blev en ny utmaning som krävde nya arbetsmetoder. Hur skildrar man extrema kontraster i ljus och skugga? Hur fångar man vatten som både speglar och släpper igenom ljus? Hur långt ifrån naturtrogen kan bilden vara och ändå uppfattas som natur? Kan måleri förmedla något av den levande verkligheten som andra medier missar? Dessa är några av mina reflektioner vid en ankdamm.

Harold Berglund © 2012

2012

 

 

 

10.jpg

Äpple, kopp och fat 2009

MED FÄRG, LJUS OCH SKUGGA, ERÖVRA VERKLIGHETEN!

De senaste åren med stillebenmåleri har jag sökt metoder att fånga det tillfälliga, föränderliga i min upplevelse av ett motiv. Stillebenet ändras inte från dag till dag. Ljuset skiftar, det har det alltid gjort. Men jag själv kan vara annorlunda och likaså min upplevelse av motivet. För att trolla fram detta har jag försökt så att säga börja på en ny kula varje dag. Jag byter penseltyp, byter färger på paletten, arbetar på olika delar av duken, tar olika infallsvinklar, tar tillvara ögonblicken av inspiration. Bilderna får en mer varierad yta och en annan dimension. Utställningen har varit den mest krävande jag har gjort men för mig i alla fall, ger den mersmak. Utvecklingen fortsätter.

 

November 2010

 

Bildspel av utställning

 

 

 

Seendets Konst – Stilleben i olja av Harold Berglund - Utställning på Galerie Alex Wiberg 2004

Seendet är ljusets sinne. Det som ögat ser är ljus, ljus av olika färger. I mitt måleri, återskapas ljusets färger i målarfärg, ljus fångat i en tavla. Stillebenets föremål används för att göra ljuset synligt. Seendets konst är ljusets konst.

****

Jag målar stilleben med utgångstesen att måla det jag ser. Jag målar varje nyans i ett distinkt fält för att tydliggöra skillnaderna. Jag använder laserande oljefärg som ger hela skalan av färg och ton. Det liknar Cézannes stillebenmåleri men jag arbetar med mer konsekvens. Cézannes påbörjade uppdelning av strukturen som blev roten till kubismen har jag utvecklat med att dela upp strukturen i ljus och färg över hela motivet. Det är en syntes av motsatser: realistiskt men inte illusionistiskt, färgstarkt men naturtroget och bekant men unikt. (2004-09-05)

****

Vad jag söker i måleri:

Mitt stillebenmåleri handlar om ljus. Ljusets spel på och kring föremål och ytor är ett under av speglingar och skuggor, linjer och former, ljus och mörker, och nyansrikedom där tomrum och skuggor är lika väsentliga som föremål och dager. Jag vill få fram det, som ögat ser, återge alla färgnyanser och därmed fånga ljuset, det flyktiga, gäckande elementet som gör livet möjligt. Det är en av konstens magiska krafter. 2002-11-02

****

STILLEBEN är konstens laboratorium för grundforskning om vårt sätt att uppfatta världen.

Föremål i stillebenet har inga speciella betydelser. Jag väljer olika mest för att få variationer av färg, form och komposition och tar med frukt eller grönsaker som ett "levande" element.

Den viktigaste beståndsdelen är ljuset. Jag väljer indirekt naturljus från ett fönster för att få klara skuggor och ett fullt spektrum av färger.

Sedan gäller det att redovisa i oljefärg det jag ser, ljuset som tolkas av hjärnan som olika färger och nyanser. Men ljuset och ögat är allt annat än statiska och för varje färgskiftning, får jag nöja mig med en ungefärlig gissning. Resultatet är ändå häpnadsväckande. Även små oväsentliga ting avslöjar ett universum av färg och ljus.

****

Ljusets spel på ytor, kring föremål, i speglingar and skuggor ger upphov till ett mångfacetterat färgspektakel. Ljuset är själva motivet i mitt stillebenmåleri, fånget i en dynamisk komposition av form och linjer. Transparent målarfärg ger lysande färger och färgblandning på en palett av enbart grundfärgerna - rött, gult och blått - ger hela skalan av nyanser. Jag målar varje nyans separat för att tydliggöra var och en. I en fulländad målning färg är ljus, föremål och ytor är av underordnad betydelse, och det du ser är ljuset. 2001-08-12